Povratak

Pojačano opadanje i neuredno perje i problem s letenjem - poremećaj mitarenja | Veličina krletke za malog aleksandra

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.,
Pet centar, Put Mostina 8, Split

P: Imam pitanje vezano za malog aleksandra. Unatrag nekoliko dana primjetila sam pojačano otpadanje perja što mu stvara poteškoće u letu. Također, nešto perja otpalo mu je i s trupa, ne samo s krila i repa, i perje mu je relativno neuredno. Inače normalno jede i normalno se ponaša. Pročitala sam da bi uzrok mogao biti premala krletka i to mogu ispraviti, no zabrinuta sam ako se radi o bolesti te me zanima što mogu učiniti?
Hvala unaprijed na vašem odgovoru.
Martina

O: Kao što ste pretpostavili, dio problema s perjem je rezultat neodgovarajuće krletke. Naime, mali aleksandar spada u srednje velike papige, ali ima dugi rep za koji mu treba veća krletka u kojoj se i bolje osjeća te ima više prostora za manevar. Kod odraslih ptica mitarenje, tj. promjena perja odvija se fiziološki dva puta godišnje točno određenim redoslijedom. Repno perje, letno perje – ptica kod promjene perja uvijek mora imati mogućnost leta. Mitarenje je u vanjskom životu ptica potaknuto kao fiziološki proces i aktivira ga dužina svjetlosnog dana, temperatura, vlaga itd. Vrlo mali broj vrsta ptica u toku mijenjanja perja ne može letjeti.

U uvjetima kućnog držanja ptica fiziološki proces mitarenja često može biti poremećen, prvenstveno zbog toga što nema sezonskih promjena temperature. Poremećaji mitarenja javljaju se kao neprekidno mitarenje tijekom cijele godine ili kao neuobičajeno intezivno mitarenje za koje smatram da je u pitanju kod Vaše ptice. Uzrok ovakvog mitarenje je nedostatna opskrba esencijalnim vitaminima i mineralima, tj. hranjenje uglavnom istim mješavinama hrane. Mitarenje je za pticu period izrazitog stresa, ali životinje i tada jednako jede i pije i uobičajenog je raspoloženja.

Osim mitarenja, poremećaji rasta i promjene perja javljaju se kod invazije parazitima perja, takozvanim tekutima. Kod ovakve invazije na tijelu ptice prisutna su mjesta koja su bez perja, t.j gola područja, često na glavi. Ptica se češe o krletku i pokazuje znakove nervoze te posljedično ima loš apetit. Tekuti  se mogu vidjeti i golim okom kao crne točkice, najčešće u vodi i najčešće danju jer su aktivne noću kada sišu krv ptica.

Kod Vašeg ljubimca pretpostavljam da je riječ o poremećaju mitarenja i savjetujem uzimanje preparata Muta-vit liquid (proizvođač Versele Laga) koji će ptici osigurati vitaminske i mineralne esencijalne tvari kako bi se ubrzala promjena perja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr